Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Νόμος υπ' αριθμ. 2955/2.11.2001, Α' 256 Προμήθειες Νοσοκομείων και λοιπών μονάδων υγείας των Πε.Σ.Υ.

Η σύναψη και εκτέλεση των συμβάσεων προμηθειών μπορεί να είναι είτε κεντρική, όταν ο διαγωνισμός διενεργείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, είτε αποκεντρωμένη, όταν ο διαγωνισμός διενεργείται από τα Πε.Σ.Υ. και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (άρθρο 1).
Στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας τηρείται αρχείο όλων των υγειονομικών υλικών, προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας και κάθε είδους εξοπλισμού και καταρτίζονται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, ενιαίες προδιαγραφές για τα υλικά αυτά, καθώς και ενιαίο σύστημα κωδικοποίησής τους (άρθρο 2).
Με βάση το ενιαίο αυτό σύστημα και τις προτάσεις των αποκεντρωμένων μονάδων του, το Τμήμα Προμηθειών του Πε.Σ.Υ. καταρτίζει, μετά από αξιολόγηση, το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών, μέχρι το τέλος το πρώτου τετραμήνου κάθε έτους. Το πρόγραμμα υποβάλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης για την ένταξή του στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών του Ν.2286/1995 (ΦΕΚ Α΄ 19) και προεγκρίνεται ολόκληρο αμέσως μετά την υποβολή του. Έτσι εξασφαλίζεται η διενέργεια όλων των προμηθειών μέσα σε ένα έτος (άρθρο 3).
Οι προμήθειες των Πε.Σ.Υ. διενεργούνται από εξειδικευμένα όργανα, με έμπειρα στελέχη και ευέλικτους μηχανισμούς. Πριν από τη σύνταξη της διακήρυξης, το Τμήμα Προμηθειών, με τη βοήθεια των ειδικών επιτροπών, διενεργεί έρευνα αγοράς, ιδίως μέσω του Διαδικτύου, σχετικά με τις τιμές με τις οποίες τα ζητούμενα είδη διατίθενται στην ελεύθερη αγορά και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και συντάσσει σχετική μελέτη. Αποκλείεται η κατακύρωση και ο διαγωνισμός ματαιώνεται εάν αποδεικνύεται από τη μελέτη ότι ο προμηθευτής προσέφερε τα είδη του σε τιμές πάνω από 10% ανώτερες του μέσου όρου των τιμών, στις οποίες τα συγκεκριμένα είδη διατίθεντο στον ιδιωτικό τομέα κατά το τρέχον έτος του διαγωνισμού και το προηγούμενο αυτού (άρθρο 4).
Οι προμηθευτές, ως έχοντες έννομο συμφέρον, μπορούν να ζητήσουν να ληφθούν υπόψη οι συμβάσεις τους φορείς του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης). Υποχρεούνται όμως, εντός του Δεκεμβρίου κάθε έτους, να υποβάλουν στο Τμήμα Προμηθειών του οικείου Πε.Σ.Υ. αντίγραφα μαζί με τα τιμολόγια των συμβάσεων που συνήψαν με ιδιωτικούς φορείς , για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, καθώς και του υγειονομικού υλικού (άρθρο 4).
Δίνεται η δυνατότητα ώστε η πληρωμή των προμηθευτών να γίνεται άμεσα μέσω τράπεζας, ώστε να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών και να δοθεί κίνητρο για την προσφορά σημαντικά μειωμένων τιμών (άρθρο 5). Παύει με τον τρόπο αυτό ο δανεισμός από τους προμηθευτές, με όλες τις γνωστές συνέπειες στην αύξηση των τιμών.
ΨΑπαγορεύεται η αποδοχή δωρεών με αντικείμενο την παραχώρηση της κυριότητας ή της χρήσης ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων "κλειστού τύπου", που επιδέχονται αναλώσιμα και αντιδραστήρια μόνο του οίκου κατασκευής τους ή θυγατρικών του εταιριών, για τα οποία δαπανώνται τελικά χρηματικά ποσά πολλαπλάσια αυτών που θα καταβάλλονταν για την αγορά του μηχανήματος με διαγωνισμό (άρθρο 6).
Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διενέργειας προμηθειών με τη μέθοδο της προσφοράς σταθερής τιμής ανά εργαστηριακή εξέταση ή διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη, που περιλαμβάνει το κόστος παραχώρησης μηχανημάτων, αντιδραστηρίων, αναλώσιμων υλικών και συντήρησης για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται θεαματική μείωση των δαπανών των νοσοκομείων (άρθρο 7).
Δίνεται η δυνατότητα επιλογής των πλέον κατάλληλων "υλικών ασθενών", όπως υλικών οστεοσύνθεσης, αρθροπλαστικής, ενδοφακών, βαλβίδων υδροκεφαλίας, με την πρόβλεψη ειδικής νομοθετικής εξουσιοδότησης για τον καθορισμό νοσοκομειακής (ανώτατης) τιμής για την προμήθειά τους (άρθρο 7).
Σημαντική συντόμευση της οριστικοποίησης της διαδικασίας αναμένεται να προκύψει με την επέκταση των επιτυχών ρυθμίσεων του νόμου 2522/1997 (ΦΕΚ Α' 178) και στις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών του Πε.Σ.Υ. και των διασυνδεόμενων με αυτά νοσοκομεία του ΕΣΥ που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παραπάνω νόμου (άρθρο 8).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου