Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κάρτες Υγείας – Βάση Δεδομένων

Γενικές Οδηγίες
Για τις ανάγκες της περιγραφικής επιδημιολογικής εργασίας, αλλά και ως ουσιαστική συνεισφορά των φοιτητών στη λειτουργία της μονάδας όπου εκπαιδεύονται, θα δημιουργηθεί ένα αρχείο Καρτών Υγείας, με στόχο την ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων με την ακόλουθη διαδικασία:
  • Συμπλήρωση από όλους τους φοιτητές 5 Καρτών Υγείας
  • Πέρασμα των δεδομένων των Καρτών Υγείας σε ένα αρχείο Excel 
  • Ανάλυση δεδομένων
  • Συγγραφή Ομαδικής Εργασίας
  • Προετοιμασία σύντομης παρουσίασης σε power point για την προφορική παρουσίαση

 Πριν τη συμπλήρωση της Κάρτας Υγείας
  • Μελετήστε την Κάρτα Υγείας
  • Συμπληρώστε την Κάρτα Υγείας ενός  συμφοιτητή σας – Συζητήστε μαζί τις δυσκολίες που συναντήσατε κατά τη συμπλήρωση και πως θα μπορούσατε να τις αντιμετωπίσετε.
  • Μελετήστε το φύλλο Excel. Δώστε έμφαση σε ποια δεδομένα και με ποια μορφή θα πρέπει στο τέλος να τα περάσετε στη βάση.
  • Μελετήστε την Κάρτα ICPC-2. Αφιερώστε χρόνο στη μελέτη της Διεθνής Ταξινόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ICPC-2) που σας δόθηκε με το υλικό της άσκησης.

Εφαρμογή
Επιλέξτε ασθενείς που είναι στο χώρο αναμονής του Κέντρου Υγείας/Περιφερικού Ιατρείου ή εκείνους που θα σας συστήσουν οι εκπαιδευτές σας. Συστηθείτε και εξηγήστε το σκοπό της συμπλήρωσης της Κάρτας Υγείας και το χρόνο που απαιτεί αυτή η διαδικασία (10 με 15 λεπτά). Ζητήστε ευγενικά τη συγκατάθεσή τους. Διαβεβαιώστε τους πως όσες πληροφορίες θα καταγράψετε θα είναι διαθέσιμες στον ιατρό τους. Ρωτήστε τους εάν θέλουν να συμπληρωθεί η Κάρτα Υγείας πριν να τους δει ο γιατρός τους (προτιμάται όταν υπάρχει μεγάλη αναμονή) ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης (προτιμάται όταν υπάρχει αγωνία μήπως χάσουν τη σειρά τους).
Ιδανικά συμπληρώστε την Κάρτα Υγείας σε ένα ξεχωριστό χώρο, χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων (ασθενών/προσωπικού).
Συμπληρώστε 5 Κάρτες Υγείας.
Η δημιουργία Κάρτας Υγείας ασθενούς που ήδη υπάρχει στο αρχείο θα πρέπει να αποφεύγεται. Για την αποφυγή διπλοεγγραφών θα πρέπει να καταγράφετε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε ασθενούς στην Κάρτα Υγείας και να ελέγχετε εάν έχει ήδη γίνει Κάρτα Υγείας για αυτόν είτε ρωτώντας τους εάν στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε ανάλογη διαδικασία με άλλους φοιτητές, είτε με έλεγχο του προϋπάρχοντος αρχείου Excel (εάν οι ασθενείς δεν θυμούνται).
Εάν ο ασθενής δεν έχει μαζί του την Κάρτα με το ΑΜΚΑ ή εάν το ΑΜΚΑ δεν αναγράφετε στο βιβλιάριο του δημιουργήστε ένα εικονικό αριθμό ΑΜΚΑ όπου τα 6 πρώτα νούμερα αποτελούνται από την ημερομηνία γέννησης (π.χ. 290668 δηλ. 29 Ιουνίου 1968, ακολουθούμενα από 6 μηδενικά, δηλ. κωδικός 231268000000).

Πέρασμα Δεδομένων στο αρχείο Excel
Στην περίπτωση που υπάρχει αρχείο Excel με Κάρτες Υγείας από την προηγούμενη σειρά φοιτητών, τα δεδομένα των νέων ασθενών πρέπει να προστεθούν μετά τον τελευταίο ασθενή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο που να συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα του συνόλου των ασθενών με Κάρτα Υγείας που έχουν ανοίξει όλοι οι φοιτητές που ασκούνται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας (συμπεριλαμβανομένων των προηγουμένων σειρών εκπαίδευσης).
Έτσι για παράδειγμα σε ένα Κέντρο Υγείας με 10 φοιτητές θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αρχείο excel με δεδομένα από 50 ασθενείς (5 Κάρτες Υγείας ανά φοιτητή x 10 φοιτητές = 50). Ιδανικά τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να προστεθούν στο αρχείο που έχει φτιαχτεί από τις προηγούμενες σειρές φοιτητών.
Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις 5 Κάρτες Υγείας και να έχουν περάσει τα δεδομένα τους μέσα στις 2 πρώτες βδομάδες της άσκησης. Την Παρασκευή της 2ης βδομάδας όλα τα δεδομένα πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα και μοναδικό αρχείο Excel. Το αρχείο αυτό αποτελεί και τη βάση δεδομένων για την τελική επιδημιολογική εργασία. Η έγκαιρη δημιουργία της τελικής βάσης δεδομένων θα δώσει το χρόνο για την προετοιμασία της τελικής ομαδικής εργασίας και θα μειώσει το κίνδυνο παρεξηγήσεων μεταξύ των φοιτητών.
Μελετήστε τις Κάρτες Υγείας που συμπληρώσατε. Δείτε ποια σημεία – δεδομένα θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν με την Καρτέλα ICPC-2 (π.χ. κύρια χρόνια νοσήματα, αιτία επίσκεψης-συμπτώματα, κωδικοποίηση επισκέψεων/κωδικοί πράξεων).
Χρησιμοποιήστε την Καρτέλα ICPC-2 όσο πιο πολύ μπορείτε κατά το πέρασμα των δεδομένων στο αρχείο Excel. Κωδικοποιήστε την αιτία επίσκεψης με τη χρήση της καρτέλας ICPC-2. Συμπληρώστε την τελευταία στήλη (κωδικοποίηση επισκέψεων) με τη χρήση των «κωδικών πράξεων» της καρτέλας ICPC-2.
Το αρχείο Excel θα πρέπει να αποθηκεύεται σε υπολογιστή στο Κέντρο Υγείας. Ένα αντίγραφο θα πρέπει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, για να διευκολύνονται οι επόμενες σειρές φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου