Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Πληροφορίες από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

1. Η κωδικοποίηση αποσκοπεί στον περιορισμό της πολυνομίας, την επικαιροποίηση και αποκάθαρση της υφιστάμενης νομοθεσίας, κατά τρόπο ώστε οι εναπομένοντες κανόνες να είναι ορθοί, λειτουργικοί και περισσότερο εύληπτοι και προσιτοί.

2. Στην κωδικοποίηση περιλαμβάνεται, κατά περίπτωση, η απλοποίηση, κατάργηση παρωχημένων διατάξεων και ένταξη σε ενιαίο κείμενο των νόμων, κανονιστικών διαταγμάτων και αποφάσεων, καθώς, και η μετά την ένταξη κατάργησή τους ως αυτοτελών διατάξεων. Κατά την κωδικοποίηση λαμβάνει χώρα, κατά περίπτωση, αναμόρφωση και αναδιάρθρωση διατάξεων, απάλειψη των διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων που δεν έχουν πεδίο εφαρμογής, αναδιατύπωση των κειμένων σε εύληπτη γλώσσα, προσαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν αρμοδιότητες διοικητικών και άλλων οργάνων προς το ισχύον οργανωτικό σχήμα των κεντρικών και αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα (νομοθετική κωδικοποίηση).

3. Η κωδικοποίηση μπορεί να πάρει και τη μορφή συγκέντρωσης στο κωδικοποιητικό κείμενο όλων των ισχυουσών διατάξεων, νομοθετικού ή κανονιστικού χαρακτήρα, χωρίς όμως ένταξη των κωδικοποιημένων διατάξεων σε ενιαίο κείμενο και κατάργησή τους (διοικητική κωδικοποίηση).

4. Oι αρχές της καλής νομοθέτησης του παρόντος εφαρμόζονται και κατά την κωδικοποίηση και αναμόρφωση του δικαίου.

5. Το Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργείου:

α. Εντοπίζει τα νομικά πεδία στα οποία θα γίνει κωδικοποίηση.

β. Συλλέγει, ταξινομεί και προωθεί στην προβλεπόμενη στο άρθρο 17 Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΕΚΗΝ) την κωδικοποιούμενη ρυθμιστική ύλη ή στην προβλεπόμενη στο άρθρο 16 Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου πεδία, στα οποία εντοπίζεται η ανάγκη αναμόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου