Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Θεσπίζεται με νόμο το μητρώο γεωργικών φαρμάκων

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Νόμος 4036/2012 ( ΦΕΚ 8 /Α/ 2012) σχετικά με την διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις.

Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο προβλέπεται η τήρηση Μητρώου καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και η χορήγηση ειδικού κωδικού από την υπηρεσία.Η ενέργεια αυτή έχει ήδη γίνει και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ppel.gov.gr) έχει αναρτηθεί ο πίνακας με την κωδικοποίηση και τους εμπόρους γεωργικών φαρμάκων της ΠΕ Λακωνίας.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, οι επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων τηρούν, επί τουλάχιστον τρία έτη, αρχεία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν, τα οποία περιλαμβάνουν το όνομα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, το χρόνο και τη δόση της εφαρμογής την περιοχή και την καλλιέργεια όπου το φυτοπροστατευτικό προϊόν χρησιμοποιήθηκε. Οι ανωτέρω καθιστούν τις σχετικές πληροφορίες που περιέχονται στα εν λόγω αρχεία διαθέσιμες στις υπηρεσίες κατόπιν αιτήματος των υπηρεσιών ή κατά την διενέργεια ελέγχου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Διευκρινίζοντας τα ανωτέρω, επισημαίνουμε τα εξής:
1ο ) Η καταγραφή της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ημερολόγια ημερήσια ή εβδομαδιαία, εφόσον εμπεριέχει τις ανωτέρω πληροφορίες, καλύπτει την ανωτέρω απαίτηση της νομοθεσίας.

2ο )Η καταγραφή της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ειδικά για τους σκοπούς της πιστοποίησης των προϊόντων σύμφωνα με συγκεκριμένο πρότυπο, όπως AGRO 2, GlobalGap, κλπ., εφόσον εμπεριέχει τις ανωτέρω πληροφορίες, καλύπτει την ανωτέρω απαίτηση της νομοθεσίας.

Η καταγραφή της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να χρησιμοποιείτε από τους παραγωγούς - επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τους σκοπούς της ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και συγκεκριμένα για τη μείωση της χρήσης τους και του σχετικού κόστους, την μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον και την προώθηση της χρησιμοποίησης ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη χημικές εναλλακτικές λύσεις αντί των γεωργικών φαρμάκων.

Η καταγραφή περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα εξής στοιχεία :
1) το όνομα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος,
2) το χρόνο εφαρμογής ,
3) τη δόση της εφαρμογής
4) την περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκε
5) την καλλιέργεια όπου το φυτοπροστατευτικό προϊόν χρησιμοποιήθηκε
Σε περίπτωση μη καταγραφής προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 13 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) και συγκεκριμένα πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Όσοι εμπορεύονται γεωργικά φάρμακα οφείλουν να ενημερώνουν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες χρήστες για τα προαναφερόμενα . Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο Τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας στα τηλέφωνα 2731093800 εσωτερικό 1109.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου