Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι νέες τεχνολογίες βιομηχανικής κωδικοποίησης για προϊόντα και ομαδικές συσκευασίες

Η κωδικοποίηση των προϊόντων και των ομαδικών συσκευασιών τους (κιβώτια, παλέτες κ.λπ.) είναι ένα σημαντικότατο τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας. Ενα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο σύστημα κωδικοποίησης μπορεί να αυξήσει δραστικά την ευελιξία μιας παραγωγικής μονάδας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του κόστους και τον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο.
Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και με τη βελτίωση των υπαρχόντων, διευκολύνεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών κωδικοποίησης μέσα στα πλαίσια της συσκευασίας, αυξάνεται το εύρος των εφαρμογών και μειώνεται το κόστος εκτύπωσης των κωδικών. Παράλληλα, η τεχνολογία των Bar Codes και των συναφών τεχνολογιών αυτόματης αναγνώρισης (αναγνώστες κωδικών, φορητά τερματικά, ασύρματα δίκτυα, κ.ο.κ.) αρχίζει να βρίσκει σημαντικές εφαρμογές μέσα στην ίδια την παραγωγική διαδικασία.

Κωδικοποίηση ατομικών συσκευασιών
Η συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών της κωδικοποίησης των ατομικών συσκευασιών είναι η εκτύπωση των ημερομηνιών λήξης και των κωδικών παραγωγής και σε μερικές περιπτώσεις και των γραμμωτών κωδικών (Bar Codes). Οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες είναι:
Α) Εκτόξευσης μελάνης (Ink Jet)
Οι νέες εκδόσεις των βιομηχανικών εκτυπωτών Ink Jet διαθέτουν μεγαλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερη ποικιλία μελανιών, μικρότερο κόστος ανά εκτύπωση και απλούστερο χειρισμό και συντήρηση.
Β) Laser
Η τεχνολογία των Laser αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή στην κωδικοποίηση γιατί προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το ελάχιστο έως μηδενικό κόστος εκτύπωσης και η μεγάλη ταχύτητα εκτύπωσης (μέχρι 100.000 προϊόντα ανά ώρα).
Γ) Smart Date
Η τεχνολογία Smart Date επιτρέπει την αξιόπιστη εκτύπωση ημερομηνιών λήξης, κωδικών παραγωγής, μεταβλητών κειμένων και Bar Codes σε συσκευαστικές μηχανές που χρησιμοποιούν εύκαμπτα φιλμς. Η νέα γενιά εκτυπωτών Smart Date διαθέτει εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης της μελανοταινίας, καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης και μεγαλύτερη ευκολία εγκατάστασης και χειρισμού.
Δ) Ζύγιση - Ετικετοκόλληση.
Οι νέοι εκτυπωτές του τύπου αυτού διαθέτουν μεγαλύτερες ταχύτητες λόγω της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας δυναμικής συνεχούς ζύγισης, ενώ τα νέα Applicators επιτρέπουν την ασφαλή επικόλληση της ετικέτας σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας.
Ε) Εκτυπωτές ετικετών.
Οι νέοι εκτυπωτές της κατηγορίας αυτής διαθέτουν σύστημα διαχείρισης της θερμικής ενέργειας της εκτυπωτικής κεφαλής με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η μακροζωία της κεφαλής και η καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

Κωδικοπoίηση ομαδικών συσκευασιών
Η κωδικοποίηση των ομαδικών συσκευασιών αποτελεί τον πιο ραγδαία εξελισσόμενο κλάδο της βιομηχανικής κωδικοποίησης. Πράγματι, η λογική της μείωσης του κόστους οδηγεί όλο και περισσότερες βιομηχανίες στη συνεχή μείωση των προτυπωμένων χαρτοκιβωτίων, ενώ τα μεγάλα Supermarkets ζητούν όλο και περισσότερες μεταβλητές πληροφορίες στις ομαδικές συσκευασίες των προϊόντων. Οι παραπάνω απαιτήσεις καλύπτονται με τις τεχνολογίες Print and Apply και Touch Dry που επιτρέπουν την εκτύπωση σταθερών ή μεταβλητών δεδομένων (κείμενα, Bar Codes και λογότυπα) σε χαρτοκιβώτια, Shrink-Wraps, παλέτες κ.λπ. μέσα στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας.
Print and Apply
Οι νέοι εκτυπωτές Print and Apply συνδυάζουν τη δυνατότητα εκτύπωσης και αυτόματης τοποθέτησης ετικετών σε οποιαδήποτε ομαδική συσκευασία και εκτοπίζουν σιγά αλλά σταθερά τους απλούς Label Applicators. Υπολογίζεται ότι το 25% των εφαρμογών τοποθέτησης ετικετών σε γραμμές παραγωγής καλύπτονται ήδη με συστήματα Print and Apply, ενώ μέχρι το 2005 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.
Touch Dry
Οι εκτυπωτές τεχνολογίας Touch Dry χρησιμοποιούν θερμοπλαστικά μελάνια και έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης σταθερών και μεταβλητών πληροφοριών, 100% αναγνωρίσιμων Bar Codes, λογοτύπων κ.λπ. κατευθείαν στο υλικό των χαρτοκιβωτίων χωρίς να απαιτείται ετικέτα.

Εφαρμογές των Bar Codes στη βιομηχανική πληροφορική
Μέχρι τώρα τα Bar Codes έχουν βρει σημαντικές εφαρμογές στα Supermarkets, τη διαχείριση των αποθηκών και στις μεταφορές των προϊόντων. Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί ένα νέο σχετικά χώρο όπου η τεχνολογία των συστημάτων αυτόματης αναγνώρισης βρίσκει όλο και περισσότερες και αρκετά σημαντικές εφαρμογές.
Ολα τα συστήματα εφαρμογής των Bar Codes στη βιομηχανική παραγωγή αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των λαθών, στη διευκόλυνση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών, στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της ευελιξίας και στον καλύτερο προγραμματισμό και έλεγχο της παραγωγής.
Το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή λειτουργία ενός συστήματος Bar Code στην παραγωγή είναι η επιλογή της κατάλληλης συμβολογίας και των αντίστοιχων αναγνωστών, οι οποίοι μπορούν να είναι είτε σταθερής θέσης (αυτόματη ανάγνωση), είτε φορητοί (χειροκίνητη ανάγνωση). Αλλα σημαντικά στοιχεία του συστήματος είναι οι τοπικοί σταθμοί επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων (σταθερά ή φορητά βιομηχανικά τερματικά, PLC, κ.λπ.) καθώς και η σωστή διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα του εργοστασίου με τη χρησιμοποίηση ενσύρματων ή ασύρματων δικτύων.

Συμπέρασμα
Η βιομηχανική κωδικοποίηση αποτελεί πια έναν ώριμο κλάδο της συσκευασίας. Οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν σωστά σχεδιασμένα συστήματα κωδικοποίησης μπορούν να επιτύχουν αύξηση της ευελιξίας τους, μείωση του κόστους, καλύτερο ποιοτικό έλεγχο, βέλτιστη χρησιμοποίηση των πρώτων υλών και διευκόλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου