Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΆΡΘΡΟ 1ο
ΙΔΡΥΣΗ -ΤΙΤΛΟΣ- ΕΔΡΑ
Ιδρύεται μη κερδοσκοπικός Επαγγελματικός, Επιστημονικός Σύλλογος, με την επωνυμία "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ" (Π.Σ.Ε.Υ.), με έδρα την Αθήνα.


ΆΡΘΡΟ 2ο
ΣΚΟΠΟΙ
1. Η με κάθε νόμιμο μέσο προσπάθεια των μελών για την μελέτη, προστασία και προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων, σε σχέση με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συμφέροντα αυτών.
2. Η έρευνα, μελέτη και αξιολόγηση των υγειονομικών προβλημάτων της χώρας και υπόδειξη μέτρων προς αντιμετώπιση τους στα αρμόδια όργανα του Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με αυτά.
3. Συμβολή στην εφαρμογή των αρχών και μεθόδων της αγωγής υγείας και πρόληψης.
4. Η νομοθετική κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των μελών και ιδίως του δικαιώματος ελεύθερης διατύπωσης των απόψεών τους.
5. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον θεσμό σε συνδυασμό με την συμβολή του Συλλόγου στην διαμόρφωση και σχεδιασμό της υγειονομικής πολιτικής.
6. Η νόμιμη δράση του Συλλόγου για την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, του δημοκρατικού πολιτεύματος και της Ειρήνης.
Για την επιτυχία των σκοπών του ο Σύλλογος θα ασκεί κάθε νόμιμο μέσο, όπως:
1. Η συνεργασία με άλλους Συλλόγους, Επαγγελματικούς ή Σπουδαστικούς, για κάθε θέμα που αφορά τα μέλη του ή για εξάλειψη πιθανών διακλαδικών αντιθέσεων.
2. Η συμμετοχή σε άλλες Οργανώσεις, Ελληνικές ή Διεθνείς, με παρεμφερείς σκοπούς.
3. Η έκδοση επιστημονικού, Ενημερωτικού ή Συνδικαλιστικού Περιοδικού με τίτλο "Επισκέπτης Υγείας".
4. Η οργάνωση διαλέξεων, παραστάσεων και κάθε είδους ψυχαγωγικών ή επιστημονικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, των φορέων της κοινωνίας και του Ιατρικού κόσμου για τον ρόλο του επισκέπτη Υγείας.
5. Κάθε άλλο μέσο που κρίνεται κάθε φορά αναγκαίο, απεργία κ.λ.π. για την προαγωγή, την προστασία και την αποτελεσματικότητα των σκοπών του Συλλόγου.


ΆΡΘΡΟ 3ο
ΜΕΛΗ
Τα μέλη διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.
1. Τακτικά μέλη είναι: α) οι Επισκέπτες-Επισκέπτριες Υγείας που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος που χορηγεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.
β) Οι απόφοιτοι ανεγνωρισμένων Σχολών του εξωτερικού, που κατά την Ειδική νομοθεσία είναι ισότιμες προς τις Ελληνικές Σχολές.
γ) Οι μέχρι σήμερα γραμμένοι ως μέλη στα Μητρώα του Συλλόγου (Π.Σ.Ε.Υ.).
2. Επίτιμα μέλη: Με πρόταση του Δ.Σ. και απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του Συλλόγου


ΆΡΘΡΟ 4ο
Για να γίνει τακτικό μέλος του Συλλόγου ο Επισκέπτης Υγείας ή η Επισκέπτρια Υγείας, υποβάλλει αίτηση προς το Δ.Σ. μαζί με αντίγραφο του πτυχίου του (Ελληνικού ή ξένου) και αντίγραφο της άσκησης του Επαγγέλματος και εφ' όσον το Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση εγκρίνει σύμφωνα με το τακτικό του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας την εγγραφή του μέλους.


ΆΡΘΡΟ 5ο
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Κάθε μέλος υποχρεούται:
1. Σε ετήσια συνδρομή. Το ποσόν εγγραφής και ετήσιας συνδρομής ορίζεται από το Δ.Σ. και εγκρίνεται από τη Γ.Σ.
2. Να παραλαμβάνει την επαγγελματική ταυτότητα.
3. Να προσέρχεται στις Γ.Σ. και να πειθαρχεί στις αποφάσεις τους, καθώς και στις αποφάσεις του Δ.Σ.
4. Τα εκλεγόμενα μέλη του Δ.Σ, δεν έχουν δικαίωμα να επικαλούνται την ιδιότητά τους αυτή, προς ίδιο θεμιτό ή αθέμιτο όφελος, επί ποινή έκπωσης από την ιδιότητα τους ως μέλη του Δ.Σ.


ΆΡΘΡΟ 6ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
1. Δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. έχουν μόνο τα ταμιακώς εν τάξει μέλη
2. Τα ταμιακώς εν τάξει μέλη, έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται ως μέλη Οργάνων του Συλλόγου από την επόμενη ημέρα της εγγραφής τους.
3. Τα μέλη του Συλλόγου έχουν το δικαίωμα να απολάβουν όλες τις παροχές-κατακτήσεις και προνόμια του Συλλόγου.
4. Όσα μέλη υπηρετούν την τακτική ή έκτακτη στρατιωτική τους θητεία, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής.
5. Με εγκριτική απόφαση Δ.Σ. και Γ.Σ., έχει το δικαίωμα να ανακτήσει τυχόν χαμένα δικαιώματά του, αφού γίνει η εκ μέρους του καταβολή όλων των καθυστερημένων οικονομικών υποχρεώσεων.


ΆΡΘΡΟ 7ο
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
1. Με απόφαση του Δ.Σ. διαγράφεται κάθε μέλος:
α) αν το ζητήσει με γραπτή αίτηση
β) αν το μέλος συνταξιοδοτηθεί, οπότε με αίτησή του εγγράφεται στο Μητρώο των επίτιμων μελών.
γ) όποιος καθυστερεί αδικαιολόγητα την ετήσια συνδρομή τουλάχιστον δύο (2) συνεχών ετών, έπειτα από γραπτή βεβαίωση του ταμία του Συλλόγου.
δ) όποιος εν γνώσει παραβιάζει οποιονδήποτε κανόνα του καταστατικού ή απόφαση του Δ.Σ. που εγκρίθηκε νόμιμα από Γενική Συνέλευση.
ε) όποιος κάνει πράξη η οποία αντιβαίνει στο σκοπό του Συλλόγου ή στα συμφέροντα του κλάδου ή κάποιου μέλους του Συλλόγου.
στ) εάν ανακληθεί από κρατική Αρχή ή αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματός του.
2. Για την διαγραφή του μέλους απαιτείται:
α) αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ., η οποία ανακοινώνεται στην πρώτη Γ.Σ.
β) άπρακτη πάροδος προθεσμίας 15 ημερών από την επίδοση της απόφασης του Δ.Σ., για κατάθεση γραπτής ένστασης προς το Δ.Σ. το θέμα επανέρχεται σε Γ.Σ. αν η ένσταση του μέλους είναι εμπρόθεσμη.
3. Το μέλος που αποχωρεί ή διαγράφεται από τα Μητρώα του Συλλόγου:
α) δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στην περιουσία του Συλλόγου.
β) Υποχρεούται να επιστρέψει μέσα στις παραπάνω προθεσμίες την επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου και το «σήμα» του αυτοκινήτου.
4. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανακοινώνει γραπτώς την διαγραφή ή αποχώρηση του μέλους, σε όλους τους κρατικούς φορείς και Υπηρεσίες.


ΆΡΘΡΟ 8ο
ΒΙΒΛΙΑ-ΠΟΡΟΙ-ΕΣΟΔΑ
Ο Σύλλογος τηρεί τα ακόλουθα βιβλία:
α) Μητρώο μελών, όπου αναγράφονται αριθμημένα το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας, ο αριθμός συνδικαλιστικού ή ασφαλιστικού βιβλιαρίου Υγείας, το ταμείο ασφάλισης του και οι χρονολογίες εγγραφής και διαγραφής του κάθε μέλους.
β) Πρακτικών Συνεδριάσεων Γ.Σ. των μελών.
γ) Πρακτικών Συνεδριάσεων Διοίκησης.
δ) Ταμείου, όπου καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές.
ε) Περιουσίας, όπου καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου.
Πόροι του Συλλόγου είναι:
α) Οι εγγραφές και οι τακτικές συνδρομές των μελών.
β) Οι έκτακτες εισφορές των μελών, που τις αποφασίζει η Γ.Σ. ή το Δ.Σ.
γ) Ενδεχόμενες επιχορηγήσεις κρατικές ή άλλες δωρεές και εισπράξεις από γιορτές και άλλες εκδηλώσεις.
δ) Τα έσοδα από την διαχείριση της περιουσίας του Συλλόγου, τόκοι καταθέσεων, πρόσοδοι, δωρεές, κληροδοτήματα κ.λ.π. και
ε) Τα έσοδα από το περιοδικό


ΆΡΘΡΟ 9ο
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει να τιμωρήσει με την πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης όποιο μέλος του Συλλόγου που:
α) Εκδηλώνει συμπεριφορά που θίγει το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος,
β) παραβιάζει το άρθρο 7 παρ.1 περίπτωση παρ. γ΄, δ΄, ε΄.


ΆΡΘΡΟ 10ο
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
1. Ο Σύλλογος διοικείται από εννεαμελές (9) Δ.Σ. που εκλέγεται μεταξύ των ταμιακά εν τάξει μελών για μία διετία με μυστική ψηφοφορία.
2. Το Δ.Σ. μετά από 10 ημέρες από την εκλογή του, συγκροτείται ως εξής: Ο πρώτος σε ψήφους συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. και με μυστική ψηφοφορία αναδεικνύεται το προεδρείο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Ειδικό Γραμματέα. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά τον μήνα και έκτακτα μετά από πρόσκληση Προέδρου ή Γενικού Γραμματέα.
3. Η σύγκληση του Δ.Σ. είναι υποχρεωτική, αν το ζητήσουν τα πέντε (5) μέλη του Δ.Σ. με θέματα ημερήσιας διάταξης και εντός μίας εβδομάδας. Το Δ.Σ. έχει απαρτία, όταν παρευρίσκονται τα 5 μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας το θέμα επανέρχεται σε επόμενη συνεδρίαση. Αν παραμείνει η ισοψηφία το θέμα έρχεται σε Γ.Σ.
Ο πρόεδρος έχει δικαίωμα διπλής ψήφου μόνο σε περιπτώσεις διαδικαστικών θεμάτων.
4. Μέλος Δ.Σ. χάνει το αξίωμά του, όταν απουσιάζει σε 3 συνεχείς συνεδριάσεις αδικαιολόγητα.
Σε περίπτωση που δεν αιτιολογήσει επαρκώς ή καθόλου την απουσία του, αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα της τελευταίας εκλογής. Σε περίπτωση έλλειψης επιλαχόντων, το Δ.Σ. συγκαλεί Γ.Σ. και κάνει εκλογές.
5. To Δ.Σ. έχει κάθε εξουσία στην Διοίκηση του Συλλόγου. Συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη αυτών, ετοιμάζει τις εργασίες τους και εκτελεί τις αποφάσεις τους.
6. Το Δ.Σ. ρυθμίζει τις σχέσεις του Συλλόγου με τις Αρχές, τους άλλους Συλλόγους και Σωματεία, τις Ομοσπονδίες που βρίσκονται στο εσωτερικό και εξωτερικό.
7. Το Δ.Σ. διαχειρίζεται την περιουσία του Συλλόγου και κανονίζει τις δαπάνες του. Παρακολουθεί την εκτέλεση της θέλησης εκείνων που έχουν κάνει στον Π.Σ.Ε.Υ. δωρεές, για τις οποίες εφαρμόζει το σχετικό νόμο λειτουργίας κληροδοτημάτων.
8. Το Δ.Σ. υποβάλλει προς έγκριση στην Γενική Συνέλευση τον εσωτερικό κανονισμό του Συλλόγου και φροντίζει για την τήρηση του από όλους.
Συντάσσει και υποβάλλει στην Γεν. Συνέλευση προς έγκριση τον Ισολογισμό και απολογισμό της οικονομικής του διαχείρισης, τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους (Οικονομικό-Διοικητικό) μέσα σε 3 μήνες από την λήξη του οικονομικού έτους.
9. Τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο από την Γ. Γραμματέα. Σ' αυτό καταχωρούνται οι αποφάσεις του Δ.Σ. και οι γνώμες της μειοψηφίας τους. Υπογράφονται απ' όλα τα παρευρισκόμενα μέλη.
10. Τις αποφάσεις του Δ.Σ. εκτελεί ο Πρόεδρος με την Γεν. Γραμματέα, που και οι δυο τους εκπροσωπούν το Σύλλογο ενώπιον πάσης Δικαστικής ή Διοικητικής Αρχής, καθώς και ενώπιον παντός Φυσικού ή νομικού προσώπου, υπογράφουσες όλες τις σχετικές πράξεις και κάθε υποχρέωση του Π.Σ.Ε.Υ. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. είναι υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Νόμο, το καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.


ΆΡΘΡΟ 11ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
1. ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τον Σύλλογο ενώπιον κάθε Δικαστικής ή Διοικητικής Αρχής.
2. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τις οποίες και συγκαλεί, διευθύνει τις συζητήσεις, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, υπογράφει με τον Γεν. Γραμματέα τα έγγραφα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων και κάθε άλλο έγγραφο. Υπογράφει με τον Ταμία τα εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών.
3. Έχει την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του οργάνου των Γ.Σ. και του Καταστατικού.
Όταν ο πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, αντικαθίστανται σ' όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα από τον Αντιπρόεδρο.


ΆΡΘΡΟ 12ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
1. Ο Γεν. Γραμματέας διευθύνει το Γραφείο του Συλλόγου, τηρεί το βιβλίο των πρακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ., το βιβλίο μητρώου μελών, το Αρχείο, την σφραγίδα του Συλλόγου και μαζί με τον Πρόεδρο, όλα τα έγγραφα.
Καταρτίζει με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων.
2. Έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Συλλόγου με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και Συλλόγους στην χώρα και στο εξωτερικό, διεκπεραιώνει την αλληλογραφία.
3. Όταν αδυνατεί ή κωλύεται, τον αντικαθιστά ο Ειδικός Γραμματέας.


ΆΡΘΡΟ 13ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
1. Εισπράττει κάθε έσοδο του Συλλόγου, καθώς έχει την ευθύνη των πληρωμών
2. Εκδίδει διπλότυπες αποδείξεις αριθμημένες. Φυλάττει τα δικαιολογητικά των εισπράξεων και δαπανών. Τηρεί τα βιβλία εσόδων και εξόδων.
Ενημερώνει το μητρώο του Συλλόγου ως προς τις συνδρομές.
3. Φυλάττει την περιουσία του Συλλόγου και δεν μπορεί να κρατεί στα χέρια του πλέον των 30.000 δραχμών. Το υπόλοιπο κατατίθεται στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εντόκως, στο όνομα του Συλλόγου. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να αποσύρει μέρος ή ολόκληρο το ποσό με έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο, τον Ταμία και τον Γενικό Γραμματέα.
4. Υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο ή στοιχείο που αφορά την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου.
5. Ο Ταμίας, υποβάλει κάθε χρόνο για το Δ.Σ. στην ετήσια Γ.Σ. τον ισολογισμό του προηγούμενου οικονομικού έτους ή τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, μαζί με την ετήσια έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για έγκριση.


ΆΡΘΡΟ 14ο
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη τακτικά και 2 αναπληρωματικά του Π.Σ.Ε.Υ. για 2 έτη και εκλέγεται κατά τις αρχαιρεσίες κάτω από τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ. σε κάθε συνδυασμό. Έργο της έχει τον ταμειακό έλεγχο και την υποβολή αντίστοιχης έκθεσης σε κάθε τακτική Γενική Συνέλευση. Ελέγχει τα βιβλία και τα παραστατικά της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. Συνέρχεται πρίν από την Τακτική Γενική Συνέλευση.


ΆΡΘΡΟ 15ο
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η επιτροπή που θα εκδίδει το περιοδικό, θα αποτελείται από 5 άτομα, θα εκλέγεται μαζί με τους αντιπροσώπους για το Δ.Σ. στις αρχαιρεσίες. Η λειτουργία της θα ορίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Συλλόγου και θα έχει την ευθύνη έκδοσης και διακίνησης του περιοδικού.
Μέχρι την έγκριση εσωτερικού κανονισμού, η Εκδοτική Επιτροπή θα εκλέγεται μέσα από την Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία.


ΆΡΘΡΟ 16ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες και είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου.
1. Η τακτική Γ.Σ. γίνεται μέσα σε 3 μήνες από την λήξη του οικονομικού έτους, κάθε χρόνο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για:
α) Διοικητικό απολογισμό του Δ.Σ.
β) Οικονομικό Ισολογισμό (απολογισμό - προϋπολογισμό)
γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
2. Η έκτακτη Γ.Σ. καλείται, όταν κρίνει αυτό αναγκαίο το Δ.Σ. ή όταν ζητηθεί από το 1/10 των ταμιακά εν τάξει μελών, με έγγραφη αίτηση προς το Δ.Σ. με θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το Δ.Σ. πρέπει σ' αυτή την περίπτωση να καλέσει Γ.Σ. εντός 3 εβδομάδων.
Εάν το Δ.Σ. δεν καλέσει έκτακτη Γ.Σ. αυτή καλείται από τα αιτούντα μέλη και το Δ.Σ. πρέπει να αιτιολογήσει την άρνησή του.
3.Η Γ.Σ. προεδρεύεται από Τριμελές Προεδρείο (Πρόεδρο και 2 γραμματείς) οι οποίοι εκλέγονται με ανοιχτή ψηφοφορία.
4 .Την Γ.Σ. καλεί το Δ.Σ. με γράμμα του προς τα μέλη και με δημοσίευση σε μια καθημερινή ημερήσια εφημερίδα δέκα μέρες πριν (τακτική Συνέλευση ) ή πέντε ημέρες για την έκτακτη Συνέλευση.
5.Η Γενική Συνέλευση, τακτική ή έκτακτη, βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκεται το 1/2 συν ένα (1) των ταμειακά εν τάξει μελών του Π.Σ.Ε.Υ. Σε περίπτωση ματαίωσης λόγω έλλειψης απαρτίας, επαναλαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα και ημέρα και στο ίδιο τόπο.
Σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου ή τροποποίησης του καταστατικού, καλείται ειδικά για αυτό το σκοπό Γ.Σ. η οποία βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες το 1/2 συν ένα (1) των ταμειακά εν' τάξει μελών και αποφασίζει με πλειοψηφία των 3/4 παρόντων.
6. Η περιουσία του Συλλόγου σε περίπτωση διάλυσής του, περιέχεται όπου αποφασίσει η τελευταία πριν την διάλυσή του Γ.Σ.
7. Το Προεδρείο της Γ.Σ. μπορεί να δώσει ή να αφαιρέσει τον λόγο από ένα μέλος, ακόμη και να το αποβάλλει από την αίθουσα, όταν αυτό εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της Γ.Σ. Τα πρακτικά των Γ.Σ. τηρούνται σε ειδικό βιβλίο Γενικών Συνελεύσεων. Στο ίδιο βιβλίο συντάσσεται πρακτικό της εκλογής των αρχαιρεσιών, υπογεγραμμένο από την Εφορευτική Επιτροπή και τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο, αφού ανοιχθεί και η θυρίδα με τα αποτελέσματα από τα Τοπικά Παραρτήματα του Π.Σ.Ε.Υ.


ΆΡΘΡΟ 17ο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ-ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1. Η Γ.Σ. εκλέγει με ανάταση των χεριών Τριμελή Εφορευτική Επιτροπή και ένα (1) αναπληρωματικό, ενώπιον των οποίων γίνονται εκλογές για ανάδειξη των οργάνων του Συλλόγου κάθε 2 έτη. Μετά από 1 έτος από την έγκριση του παρόντος, οι εκλογές θα γίνονται παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου και Εφορευτικής Επιτροπής.
2. Η Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και την πρώτη συνεδρίασή του, αντικαθιστά το Δ.Σ. σε τρέχοντα διαδικαστικά ζητήματα.
3. Εντός των 30 ημερών το πολύ από την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, πρέπει να διενεργηθούν εκλογές. Υποχρεώνεται την ίδια ημέρα της εκλογής της να ορίσει ημερομηνία, τόπο και χρόνο των εκλογών καθώς και την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.
4. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει μαζί με την αίτησή του να υποβάλλει και υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνει ότι είναι μέλος του Συλλόγου και ότι έχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η Εφορευτική Επιτροπή αφού ανακηρύξει του υποψηφίους και τους συνδιασμούς, τυπώνει όμοια ψηφοδέλτια καταγραμμένα τα ονόματα των υποψηφίων κατ' αλφαβητική σειρά και στέλνει το αντίστοιχο υλικό στα Τοπικά Τμήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
5. Οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. γίνονται με απλή αναλογική. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Οι υποψήφιοι μπορούν να κατεβαίνουν με κοινά ψηφοδέλτια, συνδυασμούς ή σαν ανεξάρτητοι.
6. Τα μέλη που διαμένουν εκτός Αττικής μπορούν να ψηφίσουν ως εξής:
α) ΄Οσες περιοχές έχουν τοπικά Τμήματα, οι Διοικήσεις τους έχουν την ευθύνη την ημέρα των εκλογών για την διενέργειά τους. Εκεί που ορίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό η έδρα του τοπικού τμήματος, θα γίνουν οι εκλογές με μυστική ψηφοφορία, θα τηρηθούν οι αποφάσεις της εφορευτικής Επιτροπής (έναρξη - λήξη, ψηφοδέλτια και αντικήρυξη υποψηφίων). Μετά την λήξη της ψηφοφορίας, θα σταλούν κλειστοί και σφραγισμένοι οι φάκελοι, καθώς και ο κατάλογος με υπογραφές των μελών που ψήφισαν σε ταχυδρομική θυρίδα στο όνομα του Π.Σ.Ε.Υ. Οι φάκελοι θα ανοιχτούν από την Εφορευτική Επιτροπή του Π.Σ.Ε.Υ.
β) Τα μέλη που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά τμήματα, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στην έδρα του Π.Σ.Ε.Υ. , την ημέρα και στον τόπο που έχουν ορισθεί οι εκλογές από την Εφορευτική Επιτροπή.
7. Για την κατανομή των θέσεων του Δ.Σ. σαν εκλογικό μέτρο καθορίζεται το πηλίκον της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, με τον αριθμό των εδρών στο Δ.Σ. Θεωρούνται έγκυρα και τα λευκά. Κάθε συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες, όσες φορές συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο. Τις θέσεις που μένουν κενές, τις παίρνουν οι υποψήφιοι που έχουν κατά σειρά τα μεγαλύτερα υπόλοιπα, ώσπου να συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των θέσεων του Δ.Σ. Η εκλογή των συμβούλων κάθε συνδυασμού, γίνεται με τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος.
Αν δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, τους εκλεγμένους καθορίζει κάθε συνδυασμός.
Σε περίπτωση ισοψηφίας στο υπόλοιπα μεταξύ συνδυασμών που έχουν καταλάβει έδρες, την έδρα παίρνει ο συνδυασμός που δεν έχει συγκεντρώσει του περισσότερους σταυρούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας στα υπόλοιπα συνδυασμών, την έδρα παίρνει ο συνδυασμός που δεν έχει εκλέξει κανένα σύμβουλο. Οι αναπληρωματικοί εκλέγονται με την ίδια διαδικασία. Στα τοπικά Τμήματα για ανάδειξη διοικήσεων, ισχύει το εκλογικό σύστημα που ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός.
8. Ενστάσεις των μελών κατά της εγκυρότητας των ψηφοδελτίων ή σταυρών προτίμησης, υποβάλλονται εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή, η οποία τις κρίνει αμέσως.
9. Η εφορευτική Επιτροπή όλων των διαδικασιών των εκλογών (άνοιγμα θυρίδας με αποτελέσματα των Τοπικών Τμημάτων) ανακηρύσει το 9μελές Δ.Σ. (τακτικά μέλη ή αναπληρωματικά). Το ίδιο κάνει και για τα μέλη της εξελεκτικής επιτροπής και λοιπών οργάνων.
10. Τα βιβλία, έγγραφα (ψηφοδέλτια κ.λ.π.) της ψηφοφορίας, η Εφορευτική Επιτροπή παραδίδει στον Πρόεδρο της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης και αυτός στον αναδειχθησόμενο Πρόεδρο του Δ.Σ.


ΆΡΘΡΟ 18ο
ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Έξω από τον Νομό Αττικής, ο Σύλλογος ιδρύει Τοπικά Παραρτήματα, που εκλέγουν Αντιπροσώπους οι οποίοι συνεργάζονται με το Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι αποφάσεις τους, εναρμονίζονται πλήρως στις αποφάσεις του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ. Η εκλογή αιρετών Αντιπροσώπων και η λειτουργία κάθε τοπικού παραρτήματος, καθορίζεται από Εσωτερικό Κανονισμό, που ψηφίζεται και τροποποιείται από Τακτική Συνέλευση του Π.Σ.Ε.Υ.


ΆΡΘΡΟ 19ο
ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στρογγυλή, στο κέντρο της οποίας εικονίζεται έμβλημα από σύμπλεγμα τεσσάρων όψεων και κυκλικά φέρει ολογράφως την επωνυμία Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας και το έτος ίδρυσης του Συλλόγου 1978.


ΆΡΘΡΟ 20ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Κάθε άλλο θέμα που δεν ρυθμίζεται από το καταστατικό, ρυθμίζεται κατ' αναλογία από το πνεύμα των κανόνων του καταστατικού, αλλιώς από την περί επαγγελματικών Σωματείων Νομοθεσία.


ΆΡΘΡΟ 21ο
Η προώθηση και η επιτυχία των σκοπών του συλλόγου αφήνεται στην προθυμία, προσπάθεια και αλληλεγγύη των μελών του, η οποία είναι η μόνη δύναμη στην οποία στηρίζεται ο Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου